Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nda gazetecilerle bir araya gelerek, bakanlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Son 12 yılda Türkiye’nin en büyük kalkınma hareketini gerçekleştirdiklerini belirten Eker, ülkemizin potansiyeli ve insanımızın yeteneklerinin harekete geçirildiğini, her alanda değişim dönüşüm yaşandığını, tarımın değişim ve dönüşümü en fazla yaşayan sektörlerin başında yer aldığını söyledi.
GÜNÜBİRLİK POLİTİKA YOK
Bakanlığın gerçekleştirdiği hamlelerle kırsalda yaşayan 17 milyon vatandaşımızın yaşam kalitesinin artırıldığını belirten Bakan Eker, bugün, 10 yıl önce başlatılan büyük hamlenin meyvelerinin toplandığını söyledi. Tarımı, stratejik ve iktisadi bir sektör olarak ele aldıklarını vurgulayan Eker, “Tarım ve kırsala günübirlik politikalar ve popülist yaklaşımlara bakmadık. Uzun vadeli plan ve programlarla temel sorunları çözdük, sürdürülebilir bir kalkınma yapısı oluşturduk. Üretimi kırsal kalkınmayla beraber planladık.” dedi.
KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ
Tarıma sağlanan desteklerden en önemli ve en anlamlı olanının kırsal kalkınma destekleri olduğunu belirten Bakan Eker, “2006’da kırsal için bir tasavvur ortaya koyduk ve ilk kez kırsal kalkınma desteğini başlattık. Bunlar doğrudan katma değer ve gelir artışı sağlayan, en etkin ve en somut geri dönüş sağlayan bir destek. İstihdam oluşturan ve plansız göçün önlenmesine katkı sağlayan destek projesi. Bu destek, üretimi, sanayi ile entegre eden ve beraber geliştiren bir destek olmakla birlikte kaliteli, çeşitli, yenilikçi bir üretimi de sağlıyor. Aynı zamanda da tesis yapımına verilen destekler ile inşaat sektörüne katkı sağlıyor” dedi.
2007 yılında Türkiye tarımının en büyük makineleşme ve teknoloji hamlesini başlattıklarını aktaran Bakan Eker, “2007 yılında 4 makine-ekipman ile başladığımız desteği her yıl artırdık. 2014 yılında 41 çeşit makine-ekipmana çıkardık. Son 8 yılda 262 Bin yeni makine-ekipmana 1 milyar lira hibe ödedik. Bu destekten daha fazla üreticinin faydalanması için 2015’ten itibaren sıfır faizli kredi kapsamına alıyoruz” diye konuştu.
1,2 MİLYAR LİRA HİBE
TKDK’nın 2015’te en az 1,2 milyar lira hibe ödemesi yapmasını planladıklarını belirten Eker, “2015’te yeni kurulacak tesisler ile ilave 10 Bin istihdam daha oluşturul ve taşra koordinatörlüklerine de 300 ilave personel alımı gerçekleştirilecek” dedi.
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
Etkin su kullanımı için damla ve yağmurlama sulama yatırımlarına sıfır faizli kredi hem de yüzde 50 hibe verildiğini belirten Mehdi Eker, “Bugüne kadar 1,8 milyar TL sıfır faizli kredi sağlandı” dedi.
Süt, et, meyve-sebze ve su ürünleri işleme ve pazarlama yatırımlarında atık yönetimine yönelik yatırım yapanlara yüzde 10 ilave hibe verileceğini belirten Eker, böylece hibe oranının yüzde 50’den yüzde 60’a çıkarıldığını kaydetti.
IPARD projesinde kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını da belirten Eker, “Bu yatırımları öne çıkarmak için proje seçiminde ilave puan veriyoruz. Genç yatırımcılara (40 yaş altı) hibe oranı yüzde 65’e kadar yükseliyor. 600 kadın yatırımcımıza 80 milyon lira hibe ödendi” dedi.
- admin
- Tarım Haberleri
- 13 Mart 2015
- Yorum Yok
- 759 Görüntülenme
2015 Tarımsal Hibe Hibe Başvuruları Hibe Başvurusu Hibe Başvurusu Ne zaman Tarımsal hibe yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltti Yüzde 50 Hibe